kronen tandarts hulst en omg

Kronen en bruggen kunt u zien als de duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze houden de originele tand of kies zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke functie en vorm.

Een kroon zorgt ervoor dat de oorspronkelijke functie en vorm van uw kies of tand weer terug komt. Een kroon is als het ware een kapje van metaal of porselein dat exact over uw afgeslepen tand of kies past. Dit kapje zit dan vastgelijmd op uw tand of kies. U kunt kiezen voor een kroon wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling. Een groot deel van de tand of kies kan verloren zijn gegaan door tandbederf. Daarnaast kan een kroon ook worden toegepast wanneer u het uiterlijk van uw gebit wilt verbeteren. Vaak gaat het dan om verkleurde of slechte gevormde tanden of kiezen.

Een brug is als het ware een vervanging voor één of meerdere kiezen die ontbreken. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. De brug zelf bestaat uit twee of meerdere kronen die op de pijlers passen. De ‘dummy’, het brugtussendeel, bestaat uit één of meerdere kunsttanden en/of –kiezen die in de open ruimte komen. Een brug kan nodig zijn wanneer u moeite heeft met kauwen, wanneer u uw gebit wilt verbeteren of wanneer u wilt voorkomen dat uw tanden en kiezen scheef gaan staan.

Er zijn verschillende soorten kronen en bruggen, van diverse materialen gemaakt. Onze tandartsen adviseren u welke het beste bij uw gebit past.